Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 55.00€

Αναζήτηση

Ινοσιτόλη

Η ινοσιτόλη, είναι ένα σημαντικό καρβοκυκλικό σάκχαρο που υπάρχει σε πολλούς ιστούς των θηλαστικών. Αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στη μεταγωγή κυτταρικών σημάτων που προκαλούνται από διάφορες ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και αυξητικούς παράγοντες, ενώ συμμετέχει και στην οσμορύθμιση. 

Στον ανθρώπινο οργανισμό, η ινοσιτόλη σχηματίζεται φυσιολογικά από τη γλυκόζη. Κάθε νεφρός παράγει περίπου 2 γραμμάρια ινοσιτόλης την ημέρα, συνολικά φτάνοντας τα 4 γραμμάρια ημερησίως. Εκτός από τους νεφρούς, και άλλοι ιστοί συμβάλλουν στη σύνθεσή της. Η υψηλότερη συγκέντρωση βρίσκεται στον εγκέφαλο, όπου παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών και στη δέσμευση ορισμένων στεροειδών ορμονών.

Συναντάται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως σε φρούτα όπως το πεπόνι και τα πορτοκάλια. Στα φυτά, η εξαφωσφορική ινοσιτόλη αποτελεί αποθέματα φωσφορικών σε σπόρους, όπως στους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια. Παρόλα αυτά, ορισμένες φυσικές διαδικασίες στη διατροφή ανασπάνδονται τα φυτικά οξέα, κάνοντάς τα δυσεύρετα για άμεση απορρόφηση από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, η ινοσιτόλη σε μορφή γλυκεροφωσφολιπιδίων, όπως στις λεκιθίνες, απορροφάται και είναι βιοδιαθέσιμη.

Η ινοσιτόλη,  αναδεικνύεται σημαντική για διάφορους λόγους:

  1. Νευροδιαβίβαση και ορμονική ανταπόκριση: Συμμετέχει στη μεταγωγή κυτταρικών σημάτων που αντιδρούν σε ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και αυξητικούς παράγοντες. Αυτή η λειτουργία της βοηθά στη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος.

  2. Συστατικό των λιπιδίων: Συμβάλλει στην δημιουργία βασικών λιπιδίων, όπως η φωσφατιδυλινοσιτόλη και τα φωσφορικά λιπίδια. Αυτά τα λιπίδια είναι σημαντικά για τη δομή και λειτουργία του κυτταρικού μεμβράνης.

  3. Συμβολή στην υγεία του εγκεφάλου: Επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ινοσιτόλη συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών και τη δέσμευση ορισμένων στεροειδών ορμονών.

  4. Αναγνωρίζεται σε πολλά τρόφιμα: Η ινοσιτόλη βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε φρούτα όπως το πεπόνι και τα πορτοκάλια. Σε φυτικά προϊόντα, όπως στους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια, η εξαφωσφορική ινοσιτόλη χρησιμεύει ως αποθέματα φωσφορικών.

Η ινοσιτόλη συμμετέχει σε κρίσιμες βιολογικές διεργασίες και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Η ινοσιτόλη είναι σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ήπατος με διάφορους τρόπους:

  1. Νευρικό Σύστημα: Η ινοσιτόλη συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Έχει σημαντικό ρόλο στην μετάδοση νευρικών σημάτων, ενισχύοντας τη νευροδιαβίβαση και βοηθώντας στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

  2. Ήπαρ: Επιπλέον, η ινοσιτόλη είναι σημαντική για τον μεταφορά των λιπιδίων από το ήπαρ. Συμμετέχει στην εκκαθάριση του ήπατος από το λίπος, βοηθώντας στη διασφάλιση υγιούς λειτουργίας αυτού του οργάνου και στην επεξεργασία των λιπαρών ουσιών στο σώμα.

Αυτές οι λειτουργίες της ινοσιτόλης είναι ουσιώδεις για τη συνολική υγεία του οργανισμού, διασφαλίζοντας την καλή λειτουργία και του νευρικού συστήματος και του ήπατος.

Η ινοσιτόλη είναι σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ήπατος