Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 55.00€

Αναζήτηση

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την υγεία μας, ενώ συχνά αναφέρεται και ως "η βιταμίνη του ηλίου". Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία παράγεται από το δέρμα κατά την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτήν. Το ποσοστό σύνθεσης από τον ήλιο ανέρχεται στο 90%, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από τη διατροφή.

Σύνθεση από τον Ήλιο

Η σύνθεση της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το χρώμα του δέρματος, η εποχή και η χρήση αντιηλιακού. Συνήθως, 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D.

Πηγές Βιταμίνης D στη Διατροφή

Τα λιπαρά ψάρια, η μαργαρίνη, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Μορφές της Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D υπάρχει σε δύο μορφές: τη D2 από φυτικές πηγές και τη D3 που προέρχεται από ζωικές πηγές και θεωρείται πιο εύκολα απορροφήσιμη.

Ιδιότητες και Οφέλη

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων αυτών στο αίμα, τη φυσιολογική λειτουργία των οστών, των μυών και των δοντιών, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόληψη Έλλειψης

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας όπως μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και ανορεξία. Η ενδοκρινολόγοι συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σε ορισμένες ομάδες κινδύνου.

Προφυλάξεις και Αντενδείξεις

Είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε βιταμίνη D χωρίς ιατρική συμβουλή, καθώς υπερβολικές ποσότητες μπορούν να είναι τοξικές και να προκαλέσουν παρενέργειες.

Έλεγχος Επιπέδων

Συστήνεται ο έλεγχος των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ιδιαίτερα σε περιόδους με ελάχιστη έκθεση στον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ιατρού ή φαρμακοποιού.


Η βιταμίνη D συμβάλλει:

  • στην απορρόφηση του ασβεστίου και το φωσφόρου
  • στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών
  • στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας
  • στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας
  • στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης
- Μπορούμε να βρούμε βιταμίνη D και στις τροφές όπως τον σολομό, τις σαρδέλες, τον κρόκο του αυγού, τις γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και τον ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού.
- Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D ενώ διαφορετικές ανάγκες βιταμίνης D, έχουν οι εγκυμονούσες, τα βρέφη, οι θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα άνω των 65 ετών που πάσχουν από οστεοπόρωση. Μην υπερβαίνετε την ποσότητα λήψης βιταμίνης D καθώς μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ξηροστομία, αδυναμία, πόνους στα οστά, καρδιακές αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και νεφρικές βλάβες.

Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας.

185 Προϊόντα
-25%
-30%
-30%
28.45€ 19.91€
-25%
-30%
-30%
15.80€ 11.06€
-25%
-30%
12.78€ 8.95€
-25%
-25%
-30%
16.41€ 11.48€
-30%
-30%
-30%
-30%